• +45 33 14 56 50
  • mail@pctand.dk
  • Palægade 7, 3 sal. 1261 København K

Tandlægeskræk

TANDLÆGE­SKRÆK

Lider du af tandlægeskræk, er du ikke alene. I Danmark har 4 ud af 10 odontofobi, som det hedder i fagsproget.

Den gode nyhed er at du kan slippe af med den. Og sandsynligvis både nemmere og billigere end du frygter. Ved at følge nogle enkle råd kan du blive en af dem der ikke frygter det næste tandlægebesøg mere end frisørtiden!

Som med alle andre fobier kan det være nyttigt at vide lidt om problemet, for ikke to fobier er ens. Ikke desto mindre er der en del fællestræk, som gør det muligt for os at hjælpe dig af med din tandlægeskræk, som vi har gjort med så mange før dig!

Hvad er tandlægeskræk/odontofobi egentlig?

Tandlægeskræk er den almindelige betegnelse for det at være nervøs eller bange for at gå til tandlæge. Men tandlægeskræk er ikke et godt navn, for det er ikke tandlægen man er bange for, men typisk undersøgelsen, instrumenterne eller behandlingen – eller hele den kliniske situation.

Tandlægeskræk kan resultere i at man kommer ind i “Den Onde Cirkel”:

Når man er bange, undgår mange de regelmæssige eftersyn og behandling. Det kan medføre smerter og andre tandproblemer. Hertil kommer skam, som mange føler – dels over angsten og dels over de dårlige tænder. Efter længere tids udskydelse af tandlægebesøget stiger frygten yderligere for dårlige nyheder og den forventede økonomiske byrde. Den nu forøgede frygt gør det endnu sværere at kontakte tandlægen. På den måde fanges man i “Den Onde Cirkel”.

Hvordan du kan overvinde din tandlægeskræk:

Ved hjælp af 10 råd kan du komme helt af med din fobi. Det er ikke sikkert du har brug for dem alle. Som oftest er det nok med nogle af dem.

  1. Acceptér din angst. Der er intet forkert eller pinligt ved at lide af tandlægeskræk. Det er en lidelse du deler med 40% af befolkningen (det inkluderer også tandlæger!).
  2. Tillid er nøgleordet. Du skal vælge en behandler som du har fuld tillid til, og være åben om dit problem. Føler du dig ikke imødegået, bør du skifte behandler. Du kan kun overvinde din angst hvis du kan stole helt på din behandler.
  3. Medbring gerne en ven eller et familiemedlem som du mødes med inden, og som er med under hele besøget. For mange er det en stor hjælp at forberede sig før besøget evt. vha. afspændingsøvelser, musik eller lignende.
  4. Kom udhvilet og afstresset 10 minutter før aftaletidspunktet. Dit besøg bør ligge tidligt på dagen.
  5. Kom regelmæssigt, overhold aftalerne og meld ikke afbud. Lav evt. en aftale med tandlægen om at du ringes op samme morgen som du skal komme. Går der for lang tid mellem besøgene i starten, kan angsten komme igen.
  6. Lav på forhånd en klar aftale om hvad besøget skal indeholde, hvor meget det må koste, og hvor lang tid det må tage. Få det evt. på skrift.
  7. Fortæl behandleren om du ønsker forklaringer før og under behandlingen. For nogle er det en stor hjælp at kunne være med, hvor det for andre er en belastning. Aftal signaler hvormed du under behandlingen kan bede om “time out”.
  8. Spørg ind til mulighederne for smertedækning og evt. beroligende midler til før behandling. Tal med din tandlæge om, hvordan behandlingen kan blive så smertefri som mulig (lokalbedøvelse). Det kan også være en mulighed at få et beroligende middel inden behandlingen.
  9. Bed evt. om et håndspejl. For nogle kan det være en hjælp at følge med i behandlingen.
  10. Spørg altid hvis der er noget du ikke forstår, eller noget du vil vide nærmere besked om.